Μοναδική εκδρομή στον Πόντο
Μνήμη μου σε λένε….. Πόντο

10 ημέρες / 9 νύχτες
από 670,00€ / ανά άτομο

Οδική εκδρομή στον Πόντο

 • Μη διαθέσιμο πακέτο

 

1η ημέρα: Πτολεμαΐδα – Κωνσταντινούπολη

Αναχώρηση ώρα 05:00 π.μ για Κωνσταντινούπολη και με τις απαραίτητες στάσεις άφιξη στα σύνορα Κήπων.

 

Έλεγχος και από τα δύο τελωνεία και συνεχίζουμε μέσω Ανατολικής Θράκης – Κεσάνη – Μάλγαρα – Ραιδεστός, άφιξη στην Πόλη.

 

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ελεύθεροι να γνωρίσετε και να περπατήσετε στην πλατεία Ταξίμ με το γραφικό πεζόδρομο με τα πολλά μαγαζιά για καφέ και φαγητό.

 

Διανυκτέρευση.

 

 

2η ημέρα: Κωνσταντινούπολη – Σινώπη

Πρωινό νωρίς και αναχωρούμε για το συναρπαστικό μας ταξίδι στα παράλια του Αλησμόνητου Πόντου που είναι γεμάτος από μνήμες και συναισθήματα για όλους τους Έλληνες.

 

Περνώντας την Κρεμαστή γέφυρα που ενώνει την Ευρωπαϊκή με την Ανατολική Τουρκία και διασχίζοντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσω Κασταμονής φτάνουμε στην Σινώπη, την γενέτειρα του Διογένη ,ενός από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους.

 

Θα δούμε το άγαλμα του, το αρχαιολογικό Μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες εξαιρετικής τέχνης ,βυζαντινές εικόνες καθώς και Χριστιανικές εκκλησίες.

 

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας . Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

 

3η ημέρα: Σινώπη – Σαμψούντα – Οινόη – Fatsa – Κοτύωρα – Κερασούντα – Τραπεζούντα

Πρωινό και διασχίζοντας τις ποντιακές παραλίες περνάμε από την ηρωική Μπάφρα με τις αμέτρητες ιστορίες ηρωικής αντίστασης.

 

Συνεχίζουμε για την Σαμψούντα, την αρχαία Αμισό με το μεγαλύτερο λιμάνι στην Μαύρη θάλασσα. Θα περιηγηθούμε στις ελληνικές γειτονιές με τα αρχοντικά, τα σχολεία, τις ελληνικές αρχαιότητες και διασχίζοντας κατά μήκος των ακτών του Έυξεινου Πόντου θα κάνουμε στάσεις σε διάφορες ελληνικές ιστορικές πόλεις όπως την Οινόη, τη Φάτσα, τα Κοτύωρα (Ορντού), μια αξιόλογη πόλη με τον Μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, σήμερα Μουσείο, την Ψωμιάδειο Σχολή και το Πολυκάρπειο Παρθεναγωγείο.

 

Συνεχίζουμε για την Κερασούντα, την δεύτερη πιό σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας των μεγάλων Κομνηνών και καταλήγουμε στην Τραπεζούντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

 

4η ημέρα: Τραπεζούντα – Π. Σουμελά – Ματσούκα – Σούρμενα

Πρωινό. Σήμερα θα επισκεφθούμε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελάς στο όρος Μελά στη Ματσούκα, στην καρδιά των Ποντιακών Άλπεων σε υψόμετρο 1.300 μ., σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού για πολλούς αιώνες.

 

Θα θαυμάσουμε το συναρπαστικό τοπίο όπως τα ακούγαμε από τους προγόνους μας και θα γευτούμε ποντιακές νοστιμιές. Επιστρέφουμε από την ιστορική Ματσούκα, μια φωτογραφία στης Τρίχας το Γιοφύρι, και δια μέσω Αρακλί φθάνουμε στα Σούρμενα.

 

Χρόνος ελεύθερος και επιστροφή στην Τραπεζούντα.

 

Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

 

5η ημέρα: Τραπεζούντα

Αφιερωμένη μέρα για την θρυλική πρωτεύουσα των Κομνηνών, η ωραιότερη πόλη του Πόντου που υπήρξε ο τελευταίος προμαχώνας του Βυζαντινού πολιτισμού.

 

Θα επισκεφθούμε τον ναό της Αγίας Σοφίας με την εκπληκτική της αρχιτεκτονική και τις αγιογραφίες της (σήμερα μουσείο), τον ναό του Αγίου Ευγενίου, πολιούχο της Τραπεζούντας, το περίφημο Φροντιστήριο που ήταν το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, την Παναγία Χρυσοκεφαλού που αποτέλεσε τον Μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας όπου εδώ γίνονταν οι στέψεις και οι επίσημες ταφές των Μεγάλων Κομνηνών, το αρχοντικό του τραπεζίτη Θεοφυλάκτου και άλλα. Χρόνος ελεύθερος για μια προσωπική γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους που μιλούν ακόμα την ποντιακή διάλεκτο.

 


Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Τραπεζούντα – Επίσκεψη στα χωριά μας

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις ιδιαίτερες πατρίδες μας .

 

Όσοι επιθυμούν να τα επισκεφθούν, όπως και το Κάρς, υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα πάντα με την βοήθεια του ξεναγού μας.

 

Χρόνος ελεύθερος να επισκεφθείτε την πλούσια αγορά της πόλης της Τραπεζούντας.

 

Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

 

7η ημέρα: Αργυρούπολη – Αμάσεια

Πρωινό και αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Χαλδείας, την Αργυρούπολη (Γκιουμουσχανέ). Μια πόλη με μεγάλη ιστορία, γνωστή για τα ορυχεία χρυσού και ασημιού και για τους περίφημους Ακρίτες, που υπεράσπιζαν το Βυζάντιο και την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στα αμέτρητα κάστρα που ορθώνονται στις βουνοκορφές της περιοχής.

 

Συνεχίζουμε για Αμάσεια, γενέτειρα του πατέρα της ιστορικής γεωγραφίας Στράβωνα και την πρωτεύουσα του Μιθριδατικού βασιλείου των Ποντίων.

 

Στην περιήγηση μας θα δούμε το μνημείο όπου απαγχονίστηκαν οι 174 κορυφαίες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Θα περπατήσουμε στις παλιές γειτονιές των Ελλήνων και των Αρμενίων.

 

Θα δούμε στους βράχους τους λαξευμένους τάφους των Μιθριδατών, το ιστορικό κάστρο και τα τείχη της πόλης. Όμορφη η Αμάσεια χτισμένη στο φαράγγι του ποταμού Ίρι.

 

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Αμάσεια – Κωνσταντινούπολη

Μετά το πρωινό αποχαιρετούμε τον Πόντο και αναχωρούμε για Κωνσταντινούπολη.

 

Με ενδιάμεσες στάσεις ,άφιξη στην Πόλη ,τακτοποίηση και ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

 

 

9η ημέρα: Κωνσταντινούπολη

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Οικουμενικό Πατρειαρχείο, την θρυλική Αγία Σοφιά,την Παναγία Βλαχερνών, όπου για πρώτη φορά εψάλλει ο Ακάθιστος Ύμνος το 625μχ.

 

Το απόγευμα θα απολαύσουμε μια προαιρετική κρουαζιέρα στον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο.

 

Χρόνος ελεύθερος για αγορές.

 

Διανυκτέρευση.

 

 

10η ημέρα: Κωνσταντινούπολη – Πτολεμαΐδα

Μετά το πρωινό μας παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Με τις απαραίτητες στάσεις και τις ίδιες διαδικασίες στα σύνορα και με πολλές έντονες ,όμορφες εντυπώσεις και συγκινητικές αναμνήσεις από τον Αλησμόνητο Πόντο, άφιξη στην πόλη .

 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:


 • Μεταφορά με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν
 • 9 διαν/σεις σε ξενοδοχεία 4* με πρωϊνό + δείπνο καθημερινά (εκτός Κων/πολης που περιλαμβάνει μόνο πρωινό)
 • Ξεναγήσεις – περιηγήσεις με επίσημο ξεναγό σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής
 • Αρχηγό-συνοδό του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:


 • Επιπλέον γεύματα, ποτά, διασκεδάσεις, εισόδους σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κρουαζιέρα στον Βόσπορο και ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό καθώς επίσης η μεταφορά στις ιδιαίτερες πατρίδες μας (χωριά).

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ:


 • Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεση του γκρουπ, χωρίς καμιά παράλειψη από όσα αναφέρονται.
 • Απαιτούνται ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες (15ετίας μηχανογραφημένες) ή διαβατήριο όπου ισχύει 6 μήνες τουλάχιστον με την επιστροφή στην Ελλάδα.
 • Με την εγγραφή καταβάλλεται 30% προκαταβολή και εξόφληση 7 ημέρες πριν την αναχώρηση.
 • Oι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πιστοποιητικό σε ισχύ, πρέπει να φέρει μαζί του αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test).